Tej jesieni wsparła nasze działania Galeria Mokotów. Wspólnie zorganizowaliśmy warsztaty dla wychowanków mokotowskich ośrodków opiekuńczo wychowawczych i domów dziecka. Partnerami warsztatów zostali: Carrefour, Costa Coffee, Deichmann, Kwiaciarnia Camomille, RTV EURO AGD wraz z marką Samsung oraz jeden ze sklepów odzieżowych znajdujących się w Galerii Mokotów.

W 1168 placówkach opiekuńczo-wychowawczych w Polsce przebywa prawie 17 000 dzieci. Co roku mury tych instytucji opuszcza 2500 pełnoletnich wychowanków. Mają oni rozpocząć samodzielne, dorosłe życie, lecz niestety rzadko są do tego dobrze przygotowani. Brakuje im podstawowych umiejętności i wiedzy choćby o tym, jak robić zakupy, jak gotować, czy jak dbać o dom. Sytuacja, w której po latach przebywania w domu dziecka, muszą nagle stać się samowystarczalni i wziąć życie w swoje ręce, jest dla nich trudna i często ogromnie stresująca. Młodzież ta, w porównaniu do rówieśników, szybciej się demotywuje i dwa razy częściej zostaje bez pracy. W efekcie, wielu z nich w krótkim czasie wraca pod opiekę państwa.

Zapoznawszy się z tymi faktami i zdając sobie sprawę z wagi problemu, Galeria Mokotów zdecydowała się pomóc wychowankom mokotowskich domów dziecka i ośrodków opiekuńczo wychowawczych w ich starcie w dorosłe życie. W tym celu dyrekcja tego warszawskiego centrum handlowego, wraz z Fundacją Samodzielność od Kuchni, zorganizowała kilkudniowe warsztaty, które pozwolą młodzieży na zdobycie potrzebnych w dorosłym życiu umiejętności, a także na zbudowanie poczucia własnej wartości i sprawczości.

Przyznaję, że wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jakim stresem i wyzwaniem jest dla pełnoletnich wychowanków ośrodków opiekuńczo-wychowawczych rozpoczęcie samodzielnego życia. Już po pierwszym spotkaniu z Fundacją „Samodzielność od Kuchni zdecydowaliśmy, że koniecznie musimy wesprzeć ich działania, i tym samym choć trochę pomóc dzieciom i młodzieży w usamodzielnianiu się i budowaniu poczucia własnej wartości. Korzystając z naszych możliwości zaprosiliśmy do współpracy najemców Galerii Mokotów, aby uczestnicy warsztatów, oprócz gotowania, mogli nabyć jeszcze inne umiejętności, które mogą im się przydać zarówno podczas pobytu w domu dziecka, jak i już poza jego murami. Jesteśmy niezwykle wdzięczni każdemu z partnerów tych warsztatów za wsparcie, ufundowane prezenty i poświęcony czas. Patrzenie na to, jak z każdym dniem uczestnicy coraz bardziej się otwierają i chłoną przekazywaną im wiedzę było ogromnie budującym i wzruszającym doświadczeniem. – mówi Agata Berndt-Wazelin, rzeczniczka prasowa Galerii Mokotów

Listopadowe warsztaty „Wspólny Stół” rozpoczęły się od spotkania w Galerii Mokotów, podczas którego uczestnicy, przy pysznym poczęstunku zapewnionym przez Costa Coffee, zapoznali się ze sobą oraz z prowadzącymi, a następnie udali się na zakupy do nowo wyremontowanego hipermarketu Carrefour. Tam prowadzące poruszyły temat przygotowywania list zakupowych, sprawdzania składu produktów na etykietach a także porównywania cen. Podzieleni na dwie grupy uczestnicy kupili wszystko co było potrzebne do kulinarnej części zajęć.

Drugi i trzeci dzień warsztatów uczestnicy spędzili w studiu kulinarnym Little Chef, gdzie z zakupionych wcześniej produktów, uczyli się przyrządzać zdrowe i smaczne dania. Przy okazji dyskutowano do tym, jakie znaczenie ma umiejętność gotowania oraz jak można zrobić kilka dań znając podstawy i zasady łączenia smaków i składników. Rozmawiano też o tym, jak trudno jest dogodzić wszystkim i dlatego warto dawać wybór oraz polegać na swoim smaku. W pierwszym dniu warsztatów kulinarnych spod rąk młodzieży i prowadzących wyszły 4 wersje makaronu z sosem na bazie pomidorów.

Czwarty dzień usamodzielniających zajęć dla młodzieży należał do partnerów merytorycznych, czyli najemców z Galerii Mokotów.
Specjaliści ze sklepu odzieżowego zabrali uczestników do krainy metek i materiałów – prowadzący podzielili się wiedzą z zakresu odpowiedniego wyboru materiału do różnych zadań (np. co najlepiej wybrać do ćwiczeń, co na spacer zimą, a co sprawdzi się w upalny dzień w szkole). Młodzież miała też okazję do stworzenia stylizacji na różne okazje, takie jak rozmowa o pracę, egzamin, wyjście do kina czy zwykły dzień w szkole lub w pracy.
RTV EURO AGD wraz z marką Samsung odkryło przed uczestnikami tajemnice sprzętów domowych. Najwięcej zabawy (a także praktycznej wiedzy) przyniosły wszystkim zawody w sprzątaniu – każda z grup miała za zadnie odkurzyć kilka powierzchni z różnego rodzaju zabrudzeń, za pomocą odpowiednich do tego końcówek odkurzaczy.
Deichmann pokazał uczestnikom z czego wykonane są buty a także nauczył ich jak prawidłowo dbać o obuwie tak, aby przez długi czas prezentowało się świetnie i dobrze służyło. Praktyczne doświadczenia z impregnatami zrobiły duże wrażenie nie tylko na dzieciach, ale też ich opiekunkach z Fundacji.

Bardzo miłym akcentem kończącym każde ze spotkań było wręczanie upominków, ufundowanych przez prowadzących warsztaty najemców.

Ostatniego dnia akcji „Samodzielność od Kuchni w Galerii Mokotów” wszyscy zebrali się przy wspólnym stole, przepięknie udekorowanym przez kwiaciarnię Camomille, aby przy samodzielnie przygotowanych smakołykach podsumować zdobytą wiedzę i nowe umiejętności, ale też pobyć jeszcze chwilę ze sobą i po prostu spędzić miło czas. Na pożegnanie każdy uczestnik otrzymał jeszcze torbę pełną niespodzianek od hipermarketu Carrefour.