O Nas | Fundacja SOK

Kim jesteśmy

Fundacja SOK

Fundacja SOK zapewnia potrzebującym dzieciom bezpieczeństwo, poczucie sprawczości i nowe umiejętności życiowe.

Celem Fundacji SOK jest budowanie poczucia bezpieczeństwa i poszerzanie zakresu umiejętności życiowych wśród dzieci, szczególnie tych najbardziej potrzebujących wsparcia. Do naszej działalności podchodzimy z sercem, z biznesową rzetelnością i szybkością załogi ratowniczej – kochamy pracę na rzecz najmłodszych, wiemy jak mierzyć wyniki i nie marnujemy czasu, który nie czeka.

N

Tworzymy lepszy świat dla dzieci, które potrzebują wsparcia.

N

Wzmacniamy dzieci oraz dorosłych, na których mogą polegać.

Nazwa naszej fundacji – SOK – to skrót od słów samodzielność od kuchni, w których wybrzmiewa i nasz cel, i nasz sposób pomagania. Na początku działalności najczęściej posługiwaliśmy się pełną nazwą, ale dziś używamy akronimu, bo jest prostszy, szczególnie dla naszych darczyńców i partnerów za granicą. Podoba nam się, że w nazwie SOK wybrzmiewa i owocowy smak dzieciństwa, i pełen koloru optymizm, i „soczystość” pracy z sensem.

Czym się zajmujemy

Nasze Działania

Fundacja SOK powstała w roku 2018 by wspierać dzieci i młodzież w nabywaniu umiejętności życiowych, zwiększających samodzielność i poczucie sprawczości. Zaczynaliśmy od wzmacniania dzieci z pieczy zastępczej poprzez gotowanie, ale kiedy w Ukrainie wybuchła wojna, natychmiast odpowiedzieliśmy na nagłe wyzwanie dotarcia z pomocą do dzieci uchodźczych trafiających do polskich szkół.

Po zdiagnozowaniu potrzeb nauczycieli uczących w polskich szkołach opracowaliśmy program szkolenia z dziedziny nauczania języka polskiego jako obcego i rozwoju umiejętności psychospołecznych. To obszary umożliwiające skuteczną komunikację i współdziałanie z innymi, kontrolę nad swoimi emocjami i zachowaniem oraz pomagające w dostosowywaniu się do różnych sytuacji życiowych.

Od początku wojny prowadzimy działania wspierające integrację dzieci uchodźczych i budujące ich dobrostan emocjonalny. Dzięki skalowalnemu modelowi pomagania za pośrednictwem nauczycieli, w samym roku 2022 dotarliśmy do dwudziestu tysięcy ukraińskich dzieci przesiedlonych z powodu wojny do Polski.

Uchodźcy w Polskich Szkołach

Łączymy osoby potrzebujące z pomagającymi. Tworzymy interaktywne, skoncentrowane na uczniu, wysoce praktyczne i posiadające bezpośrednie zastosowanie warsztaty i kursy dla potrzebujących dzieci i ich opiekunów.

NAUCZYCIELI

DZIECI UCHODŹCZYCH

GODZIN SZKOLEŃ

Nasz Zespół

Katia Roman-Trzaska

Współzałożycielka Fundacji, Prezeska

Katia jest dyrektorką wykonawczą i współzałożycielką Fundacji SOK, skupiającej się na skalowalnych i zrównoważonych projektach dla dzieci. Pracuje nad edukacją, zdrowiem i dobrostanem dzieci od 2007 roku, kiedy to założyła Little Chef, pierwszą w Polsce szkołę gotowania dla dzieci, która przeszkoliła ponad 130 000 dzieci. Katia nadzoruje działania programów Akelius i Learning Passport oraz zarządza codziennymi operacjami Fundacji SOK. Jej strategiczny sposób myślenia i 17-letnie doświadczenie w zarządzaniu umożliwiły organizacji podjęcie dużych projektów z władzami państwowymi i lokalnymi oraz korporacjami.

Iga Pietrusińska

Członkini Zarządu, Dyrektorka Programowa MHPSS

Iga od 2019 roku jestem członkinią zarządu fundacji i odpowiada za projekty z zakresu wsparcia psychospołecznego. Jest współtwórczynią szkoleń dla wychowawców w pieczy zastępczej, edukatorów i nauczycieli. Jako edukatorka i trenerka w zakresie niespecjalistycznego wsparcia psychospołecznego, korzysta przede wszystkim z metod i szkoleń amerykańskiego Center for Mind Body Medicine i Community Stress Prevention Center z Izraela. Odpowiada za wdrożenie platformy szkoleniowej dla nauczycieli Learning Passport, stworzonej dla UNICEF przez Microsoft.

Danuta Kowalska-Molak

Menedżerka ds. finansów

Specjalistka w zakresie rozliczania projektów współfinansowanych ze środków europejskich – Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej – oraz z podmiotów krajowych. Koordynowała i prowadziła rozliczenia projektów Gazety Wyborczej i Fundacji Gazety Wyborczej, takich jak m.in. EU4You, Sonar Europe, Nasza Europa, Szukamy złotych gwiazd, Czułość i wolność, #EuropaJestCiekawa.  Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i SGH w dziedzinie administrowania funduszami unijnymi. W Fundacji SOK Menedżerka ds. finansów

Kamila Dembińska

Dyrektorka Programowa Szkoleń JPJO

Absolwentka iberystyki Uniwersytetu Warszawskiego. Ukończyła studia doktoranckie na Wydziale Lingwistyki Stosowanej UW. Lektorka języka polskiego jako obcego od 1998 roku. W latach 2004-2010 lektorka języka polskiego w College of Europe w Natolinie. Założycielka szkoły języka polskiego jako obcego KLUB DIALOGU, autorka materiałów dydaktycznych, szkoli lektorów JPJO. W latach 2017-2022 odpowiedzialna za tworzenie i koordynację programów promocji języka polskiego w świecie w Nardowej Agencji Wymiany Akademickiej.

Karina Knyż

Dyrektorka Biura

Dyrektor biura z pasji i zamiłowania. Od 2009 związana z sektorem NGO, szlify zdobywała w stowarzyszeniach, organizacjach pracodawców i biznesie, gdzie pełniła funkcję dyrektor biura zarządu i koordynatora projektów. Gdy nie zarządza biurem działa jako aktywna trenerka umiejętności psychospołecznych ze specjalizacją w radzeniu sobie ze stresem, zarządzania czasem i komunikacji interpersonalnej. Mama dwóch córek, uwielbia spacery, szczególnie po lasach tuż po deszczu, a także praktykuje shinrin-yoku.

Natalia Wiaderna

Asystentka Projektu

Specjalistka od web designu i organizacji kursów online, z zamiłowaniem do języków obcych. Natalia od lat współpracuje z organizacjami wspierającymi rozwój różnych grup społecznych i zawodowych. W projekcie wdrożenia platformy Learning Passport w Polsce czuwa nad aspektami technicznymi i językowymi.

Marta Miklińska

Asystentka Projektu

Marta ma doświadczenie w dziedzinie miękkiego HR-u, koordynowania projektów oraz employer brandingu. W Fundacji wspiera koordynację projektu Akelius, który jest realizowany we współpracy z organizacją UNICEF. Kiedy tylko może, chwyta za aparat i tworzy relacje zdjęciowe, dokumentując codzienne działania fundacyjne.

To Możesz Być TY!

Zostań naszym partnerem

Dzięki naszym partnerom możemy działać jeszcze sprawniej i zrobić jeszcze więcej. Jeśli masz pomysł na współpracę albo chcesz go razem z nami poszukać, zapraszamy do kontaktu. Łącząc siły możemy zrobić jeszcze więcej!

Wspieraj Fundację

Twój wkład pomoże nam zorganizować warsztaty, zapewnić odpowiednie zaplecze i materiały

Dane do przelewu:

Fundacja Samodzielność od Kuchni